Werkgroep SLBS Sanyang - Gambia vzw

We willen elk kind kansen geven tot onderwijs. Help jij mee?

Cursus handwerk

De eerste cursus handwerk zit erop. Vandaag was onze laatste naailes. De basissteken zijn gekend en de eerste stapjes met de handnaaimachine gezet. Vandaag werden de laatste steekjes genaaid en de knoop gezet op de rugzak. Zo ging iedereen met een mooi geborduurde zakdoek en leuke rugtas naar huis. De leerlingen waren erg gemotiveerd en dat doet ons wel plezier. Zij bereiden zich nu voor op hun examens en wij maken ons stilaan gereed om naar huis te gaan. Volgende week volgt nog een evaluatie met de Head Master en leden van het schoolcomité en wordt een programma opgesteld voor volgend schooljaar. Met hier en daar wat aanpassingen zal dat zeker weer een toffe cursus worden. Ook aan sponsor Kilotex uit Oudenaarde en het filiaal te Koersel, hartelijk dank voor de materialen.

Op school kreeg het naaiklasje het sympathieke bezoek van John, Lamin, Head Master, Senior Teacher, Depute en nog enkelen. We kregen lovende woorden over onze inzet voor zowel jongens als meisjes. Later kunnen ze hun kleding zelf herstellen en moeten ze dan niet steeds naar de kleermaker voor die kleine dingen.

En dat de leerlingen met volle overgave aan het werk zijn, doet echt plezier. De initialen werden op de zakdoekjes geborduurd en het kleine gsm-zakje gezoomd met de machine. Nu is de grote schooltas aan de beurt. Er werd zelfs naar huiswerk gevraagd! Ons doel is bereikt: meisjes kansen geven en goesting doen krijgen in naaiwerkjes.

En het gaat vooruit!  Om 10uur waren we op de basisschool ter voorbereiding van de volgende les van dinsdag.  We beginnen dan aan de schooltas en knippen vooraf het aantal. En zelf oefenen we ook op de handnaaimachines, die de werkgroep enkele jaren geleden heeft geleverd en die al die tijd hebben stil gestaan. Robert kon zijn technische kennis goed toepassen en kreeg al de handnaaimachines in orde. Zo kregen we onze voorbeelden tijdig af en kunnen de leerlingen dinsdag aan het werk.

Het voelde voor ons allemaal als een eerste septemberdag op school, maar de leerlingen zijn erg gemotiveerd en vol aandacht voor wat werd aangeboden. Beginnend met de gewone stiksteek met de hand, gingen de leerlingen al vlug over naar het knippen en omzomen van hun eigen zakdoek waarna met kruisjessteek ook hun initialen. We merkten meteen de jongens op die al ervaring hadden, waar het voor de meisjes allemaal nieuw was.  Verschillende jongens, slechts 10 of 11 jaar zijn al in de leer bij een kleermaker. Ook enkele leerlingen uit het secundair onderwijs kwamen hun licht opsteken en willen de naailesjes volgen. Uiteraard kan dat! En ze waren erg bereidwillig en staken een handje toe bij de kleintjes.

Met dank aan Nicole en Robert voor hun inzet en speciaal aan Robert voor zijn gewaardeerde technische kennis bij het nazicht van sommige naaimachines.

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>