Werkgroep SLBS Sanyang - Gambia vzw

We willen elk kind kansen geven tot onderwijs. Help jij mee?

nieuwsbrief 2020 werkgroep sanyang

Graag houden we jullie op de hoogte van de werking van onze werkgroep

Nieuwsbrief Werkgroep slbs Sanyang

www.slbs-sanyang.com                                                                      september  2020

Lieve sympathisanten          

Graag houden we jullie op de hoogte van de werking van onze werkgroep tijdens het laatste semester van dit jaar. De dagen vliegen voorbij en de werkgroep blijft, ondanks covid- 19,toch actief zowel in Belgie als in Gambia; het is altijd druk, druk, druk. 

   

We hebben het geluk dat talrijke sympathisanten uit Leopolsburg, Lommel, Mol, Diest, Tessenderlo, Maaseik, het Leuvense en nog andere zich blijven inzetten voor Gambia. Zij verzamelen kledij, speelgoed en knuffels voor kleuters, schoolgerief voor de basisschool, knutsel- en crea materiaal voor alle kinderen en hulpmaterialen voor het health centrum in Sanyang/ Tanji /Gungur/ Brikama zoals lakens, verbanden allerlei, babyweegschaal, babykleding, fopspenen, drinkflessen, luiers, kraamzorg, brillen… Alles wordt in bananendozen waterdicht verpakt en door de voorzitter vervoerd naar de verzamelplaats in Gilze waar “Gambia for you “zorgt voor verscheping naar Gambia, Banjul. Na ongeveer zes weken staan daar onze mensen klaar om de dozen na douane controle naar Sanyang te rijden. Dit alles vraagt goede afspraken en tot nog toe loopt het al tien jaar prima. Waarvoor dank aan al onze medewerkers in Belgie en Gambia die zich vrijwillig inzetten voor het goede doel.Dit jaar (2020) werden zowat 150 dozen naar Gambia vervoerd en de goederen gedeeld aan scholen, health centra, gezinnen, kerk.

         

Toch is een kentering voelbaar. Meerdere shops bieden goederen uit Europa/ China aan en nu lijkt het voor ons een idee dingen hier lokaal aan te kopen. Dan steunen we de lokale economie en het geeft ons minder vervoerkosten. Iets dat het bestuur wil overleggen op de bestuursvergadering van 24 /09. Dit  regenseizoen kende Gambia een ongeziene regenval sinds juni. Weliswaar goed voor de landbouw en rondlopend vee dat nu goed kan eten en drinken. De natuur in haar vele kleuren groen is mooi en de bloemen zijn gewoon prachtig. Mensen zijn blij met dit hemelwater, emmers staan overal om gevuld te worden en wasgoed hangt te drogen aan de schutting.  Maar de regen brengt ook ellende. Bij vele huizen is het dak lek, golfplaten zijn verroest, omheiningen breken af, muren storten in, wegen worden modderpoelen en beken en zijn moeilijk berijdbaar door de diepe plassen, het vieze water stroomt vaak huizen binnen. De zanderige binnenkoer op vele compounds wordt een modderpoel. Veel mensen slapen nog op een matras op de betonnen vochtige grond. Vrouwen koken buiten op een houtvuur en in het regenseizoen is dit moeilijk, men kookt dan op het smalle stukje terras aan huis waar ook de kindjes spelen, met groot risico op brandwonden. Huizen ademen de geur van schimmel en vocht en het is zeker niet gezond hier met zovelen samen te moeten leven. Kortom de ellende voor de meeste gezinnen is in deze maanden groot. En toch … waar je ook komt, je wordt hartelijk ontvangen met een blije glimlach, lieve ogen, een dankbaar gebed.

Door de corona crisis die de hele wereld treft sloten restaurants, toeristen bleven weg. Vele mannen werden werkloos. En de honger neemt toe.Christianne( bestuurslid) bleef het hele jaar (sept- sept) non stop in Sanyang en zag het allemaal gebeuren. Zij ging in maart vrijwillig zeven maanden in zelfisolatie en had enkel contact met de watchman die ook haar boodschappen deed en op de hoogte hield van de situatie elke dag. Gelukkig gaven het huishouden, tuinieren, handwerk en lezen bezigheid. Er was geen tv, geen radio en vaak ook geen elektriciteit. En geen internet.Wel veel insecten! Net zoals vele Gambiaanse gezinnen die ook leven zonder elektriciteit, zonder drinkbaar water. Het was dan vroeg naar bed, rustig wachten op daglicht en hopen dat na de regen toch een streepje zon zou komen. Het was een leerrijke ervaring.

In maart kwam covid- 19 en mondmaskers werden verplicht. Gelukkig beseffen de mensen meer en meer de noodzaak van alles maar social distance is moeilijk. In Gambia leeft men met generaties samen, men zorgt voor elkaar, zit en eet en leeft samen. Later werd de avondklok ingesteld tot oktober. Voedingswinkels bleven open, maar beperkt in tijd; andere shops werden gesloten en verkoop op de markten werd beperkt. Het gevolg is enorm.Werkloosheid en verlies aan inkomsten, het leven wordt elke dag moeilijker. Vele gezinnen hebben momenteel geen dagelijkse warme maaltijd. Kinderen hangen op straat rond en we zien hen bedelen. Scholen blijven gesloten tot midden oktober of langer?  Op 24 september stond het dodenaantal door corona op 112. Mensen hebben schrik en durven niet naar een kliniek of health centra.

Sympathisante Karin maakte 200 mondmaskers voor volwassenen en meer dan honderd voor kinderen. Waarvoor onze dank.

Onze werkgroep organiseerde in september een huis aan huis-actie met voedselbedeling bij mensen in Sanyang,Tanji,Tujreng, Gungur, Brufut. Samen met Modu en Alfu, onze gidsen en vertalers informeerden we over de noodzaak van vaak handen wassen met zeep, het nut van mondmaskers en het houden van afstand.Voor onze voedselhulpactie kon dankzij vrienden onze werkgroep 44 x 25 kilo rijst, 44 liter olie, 44 kg ajuin en 25 kg lemoenen bezorgen aan 44 gezinnen. In naam van deze gezinnen in Sanyang hartelijk dank aan al onze sympathisanten en medewerkers voor uw sympathieke gift !  

Tijdens een viering in september doneerden we aan de christelijke gemeenschap in Sanyang 41dozen rijst (20,5 kg) en 316 pakjes spaghetti (158 kg. ) Met dank aan de sponsor uit Lommel.

De kerkelijke gewaden als pijen, kazuifels, koorden, altaardoeken, religieuze beelden voor de priesters werd geschonken door pastoor Helsen uit Leopoldsburg en ook de Nederlandse Anne Marie Van Gastel. De 90 paternosters werden gezegend en uitgedeeld. Met dank aan de zusters Karmelietessen

Tijdens een huisbezoek zagen we armoede bij een gezin met veel kinderen. Het dak lekt, één kapotte zetel die dient als bed voor de vader, een stromatras op de grond voor drie meisjes, mama slaapt samen met drie kinderen, de zoon ligt op een gebedsmatje op de grond, er is te weinig leefruimte tijdens regendagen. Deze situatie trof ons enorm. De werkgroep besloot  te helpen met een voedselpakket, nieuwe matrassen en kledij voor elk en het golfplaten dak van het huis wordt hersteld.  Nog veel andere gezinnen kregen ook kledij en lakens.

Eind september keerden wij terug naar Belgie. Ik wens dat het regenseizoen niet teveel schade toebrengt, hoop dat corona niet meer doden eist, dat deze mensen gespaard mogen blijven van nog meer ellende zolang het land geen toeristen toelaat, zolang corona het leven beheerst.

Dankzij sponsors kunnen elk schooljaar kinderen van de basisschool hun lessen volgen.  Dit schooljaar konden12 kinderen naar de basisschool en een zestal volgt nu het secundair onderwijs.

Voor het komende schooljaar doet de werkgroep graag opnieuw een beroepop sponsors vrijwilligers.

Wie wil graag een kindje (of twee of meer) steunen zodat het een jaar lang les kan volgen. Dankzij uw bijdrage krijgt het kind een uniform, schoentjes en het nodige schrijfgerief en schriften. U bouwt een mooie band op met het kind en het gezin en wij zorgen voor foto’s zodat u op de hoogte blijft van leerresultaten.  Meer info hierover lees je op de website of je kan bellen naar de voorzitter

Uwe Roeder  0032484248606        Tel  089 362835 Be

Wil U graag meer weten over Gambia, het land zijn cultuur, zijn levenswijze: dan zijn volgende boekjes een echte aanrader:

*  The witness of the ocean: Recepten uit de Gambiaanse keuken, 20 €

* Gambia The smiling coast: over het land, kledij, cultuur, sport, muziek e.a. 20€

Wij willen ons werk graag verder zetten en blijven ijveren voor onderwijs voor alle kinderen en een betere gezondheid voor alle mensen. Uw hulp voor de mensen in Gambia is heel welkom.

 Blijf ons steunen ! Elke gift kan op het rekeningnummer van de vzw werkgroep:

BE32 7360 6311 1702

BIC KREDBEBB

Van harte dank

Kijk ook eens naar onze site: www.slbs-sanyang.com  Deze website wordt regelmatig bijgewerkt en geeft jullie een goed beeld over alle ontwikkelingen in Sanyang .

Ondertussen loopt het jaar en ook ons werkjaar ten einde                                                                     

 De geplande activiteiten konden jammer genoeg door covid -19 niet doorgaan maar blijven op het agenda voor volgend werkjaar. Data  komen later =

–  Een lezing te Mol met benefiet diner ten gunste van ons schoolproject in Sanyang

– Kaas en wijn/charcuterie en bier- avond met tombola in Strooiendorp t.v.v. kleuterschool

– Lezing in Leopoldsburg, met koffie en gebak en diavoorstelling over ons werk in Sanyang

– Algemene vergadering voor leden en niet- leden  in cultuurcentrum Maaseik .

– Groepsreizen naar Gambia zijn altijd mogelijk in afspraak met uw gastheer Uwe en Christianne  

– inzamelacties van kledij, gsm, laptop, blijven doorlopen, liefst in bananadozen leveren aub

Bedankt voor uw sympathie en steun aan de mensen van Sanyang in Gambia

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>