Werkgroep SLBS Sanyang - Gambia vzw

We willen elk kind kansen geven tot onderwijs. Help jij mee?

Water doet leven

De werkgroep Sanyang werkt samen met haar partners in Gambia voor gezonde voeding EN MEER drinkbaar water.

De werkgroep wil zoveel mogelijk helpen voor betere levenskansen, meer levenskwaliteit. Zij verdienen onze inzet! Met water wordt erg zorgzaam omgegaan: eerst de voeding, de was en daarna pas hygiëne. Dat kan beter met meer en zuiver watertoevoer en zou het werk van de vrouwen enorm verlichten. Wij willen hen helpen met drinkbaar water.

De werkgroep begint, parallel met de nieuwbouw van drie klaslokalen aan een volgende fase in haar project. Onze aandacht gaat naar meer hygiëne en meer en zuiver water op school en thuis. Ondertussen krijgen leerlingen en moeders educatie rond hygiëne en de noodzaak van zuiver water.

Ook op de plantage in Janbanjelly, in de buurt van Sanyang. De 350 vrouwen die op de groenteplantage werken, vragen meer en zuiver water om hun oogst te verbeteren. Meer kwaliteit door meer watertoevoer via waterleidingen naar het hele veld! En er is ook nog de noodzaak van sanitair op de plantage en verbetering van het sanitair op school.

We luisterden naar hun noden en de werkgroep hoopt hen te kunnen helpen. U en ik kunnen genieten van helder fris drinkbaar water. In Gambia is dat slechts voor heel weinig mensen waar. Zie jij het jezelf al doen: zonder drinken op weg, in een temperatuur van 35°/40° naar school of de markt? Vele kinderen en vrouwen moeten, kilometers ver, via stoffige zandwegen, onzuiver water halen, vol insecten, bacterieën, uit regenplassen, beekjes of een vuile waterput. Soms gaan ze naar een waterbron ver van huis. Hoelang zou jij dat volhouden, elke dag opnieuw urenlang lopen, met die zware last op het hoofd, onder een bloedhete zon, in stof en zand en dorstig en moe?

Met die gevulde yerry cans op hun hoofd gaan ze heel voorzichtig terug om geen spatje van dat kostbare water te morsen; het is een zware inspanning voor deze jonge mensen. Maar er is geen andere keuze willen ze overleven. In Gambia is het een dagelijkse strijd: genoeg water! Water is er zo kostbaar als goud! Nog te veel jonge moeders en baby’s sterven door onvoldoende hygiène en een tekort aan zuiver water.

Vele putten op de compounds, waaruit water in emmers met de hand naar boven wordt gehaald, zitten barstensvol bacterieën. Dit kan en moet beter!  Elke keer opnieuw wordt onze hulp gevraagd en wij willen hier graag een stukje aan meehelpen want: water betekent leven!

Ons eerste doel was een veilig klaslokaal voor leerlingen met goed opgeleide leerkrachten. Dat hebben we kunnen realiseren van 2011 tot en met 2014.  Met dank aan alle sponsoren en sympathisanten! Vanaf 2014 werken we vooral aan meer hygiëne thuis, op school en op de plantages. Door beter sanitair en zuiver water te voorzien.

Het is de vraag van de vele arme gezinnen én onze droom om in de streek van Sanyang een waterput te kunnen boren Op de plantage in Janbanjelly zorgen voor meer waterleidingen en reservoirs zodat de 350 vrouwen die er momenteel werken, meer en zuiver water hebben. Dat betekent een goede oogst, gezonde maaltijden en een eigen inkomen voor deze vrouwen. Wat de levenskwaliteit van het hele gezin vebetert.

Alleen kunnen we dit niet, met uw hulp zal het ons wèl lukken!

Elke activiteit met foto’s op papier of website zetten, is bijna niet te doen. We bezoeken gezinnen, scholen, mensen van het cultuurcomité, plegen overleg over wat kan, bezig is en nog moet of kan of mag gebeuren… Enfin, we zitten zeker niet stil.

Maar het succesgevoel van vrijdag 7 november kan ik de lezer niet onthouden en wil ik zeker wel meedelen op deze website, met enkele foto’s.

Een initiatief van de werkgroep en mede dankzij de samenwerking met Ganmol die vandaag werd beklonken. De handwaterpomp op de basisschool was meer dan twintig jaar in onbruik, vandaag kwam daar verandering in.

Na urenlang hard werken onder een brandende zon, sleutelen, uit – en weer in elkaar zetten, trek- draai -en hefwerk en meermaals opnieuw proberen om dan met succes alles weer in elkaar zetten, het was echt SAMEN werken, mankracht gebruiken en kennis en expertise! Deze mannen kennen hun vak dan ook uitstekend!

En dan gaf de directeur de eerste zwaai met de handpomp en vloeide met volle kracht zuiver, fris grondwater uit de pomp! Een triomfantelijk gevoel, iedereen was blij.  Nu heeft de school het zo kostbare water én gratis! Drinkbaar water is een levensbehoefte en daarmee is vandaag een stap gezet naar meer welzijn, een weldaad voor de duizend vijfhonderd kinderen die dagelijks 3/4 km (enkel) te voet lopen langs stof en zandwegen om naar school te gaan. Ook kan nu verder gewerkt worden aan een betere groententuin en ander onderhoud.

Dank aan de fijne samenwerking tussen Ganmol Gambia en Werkgroep Sanyang.

foto
foto
foto
foto

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>