Werkgroep SLBS Sanyang - Gambia vzw

We willen elk kind kansen geven tot onderwijs. Help jij mee?

werkgroep actief in 2017 – 2018

 

onze werkgroepactiviteiten staan opnieuw op een hoog niveau voor 2017/2018

 

 

werkgroep actief in 2017 – 2018

Afwerking sanitair project

Voorzitter Uwe reisde in mei terug naar Sanyang om de  afwerking en voltooiing van het sanitair complex op te volgen. Voor het regenseizoen ( juli – september) moest het dak gereed zijn. Betegeling binnenmuren en plaatsen lavabo’s volgen later.

Het fantastische nieuws is dat we ook kunnen denken aan het plaatsen van solar panelen op de leslokalen.  Met de hulp van een vrijwilligersorganisatie werkzaam in Gambia.  Meer hierover later

Voor de renovatie van klaslokalen zijn vrijwilligers steeds welkom. Neem contact op met Uwe!

 

      

 

                   

 

indienen project  ziekenboeg op de basisschool

Mede dankzij bemiddeling van CM gezondheidzorg Limburg kan de werkgroep de ziekenboeg op deze school renoveren: dat wil zeggen: we beginnen met herstellen van de scheuren in muren, dan verven met latexverf ( = afwasbaar) ( sponsor LIZ)  en we voorzien een watertap en lavabo. Ook de nodige reinigingsmiddelen zoals vloerzeep, anti bacteriële producten (sponsor) worden voorzien. En een poetshulp die leslokalen en sanitair onderhoudt. Heel belangrijk is een basisvoorraad aan medische hulpmiddelen.  Daar wordt verder aan gewerkt in 2018 – 2019

 

      

3   project ondersteuning materniteit van het ziekenhuis te Brikama in Gambia

We kunnen onmogelijk een heel ziekenhuis ondersteunen en moeten een keuze maken in wat voor ons haalbaar is. We opteren daarom voor de kraamafdeling.

In overleg met het medisch team van het ziekenhuis te Brikama wil de werkgroep zorgen voor meer en zuiver water op de kraamafdeling. We doen daarvoor beroep op een vzw met expertise over waterputboring in Afrika. We denken ook aan het tekort aan water en de nood aan constante elektriciteit.

In 2017 hadden we de eerste contacten met  sponsors en met AZV =  (artsen zonder vakantie ) die bereid zijn ons te helpen.

Voor dit project moet een degelijk gestructureerd stappenplan tijdig ingediend worden. De werkgroep dient zelf ook een deel van het nodige budget te voorzien.  We durven te hopen op een gift van sympathisanten en we houden we een kaas – en wijnavond op 6 oktober 2018

We houden jullie op de hoogte.

      

 

 

 

 

          

Opname geboorteafdeling                     geboortenafdeling

 

*Brikama  *is na Serekunda de tweede grootste stad in Gambia en staat bekend voor zijn groot ziekenhuis waar patiënten die in de lokale health centers niet kunnen geholpen worden, verwezen worden. Met meer dan 450 patiënten dagelijks is het een chaos van wachtenden, zittend op de grond zowel  buiten als binnen, Er is maar  één arts, verplegers doen wat ze kunnen maar het is urenlang aanschuiven, mannen apart, vrouwen en kinderen apart.
De kraamafdeling heeft een zaal met 15 bedden voor de vrouwen in afwachting van de bevalling. Geen gordijn tussen de bedden voor wat privacy. Geen water om te drinken of zich te verfrissen.

De kliniek heeft steeds een tekort aan medisch materiaal dat aangeleverd wordt vanuit de hoofdstad Banjul. Diverse vrijwilligersgroepen, zoals ook onze vzw leveren geregeld materialen als medische handschoenen, lakens, dekens, injectienaalden, pampers, handdoeken, diabetes mat. injecties, babykledij, fopspenen, luierdoeken,enz…

 

4  skill center in Sanyang

Voor een skill center kwam in 2017 een samenwerking  met  schoolhoofden van Tujering, Sifou, Gungur, Janjanbelly, Sanyang. Dit center biedt  jongeren kansen voor een driejaarlijkse opleiding met certificaat. Waarmee ze een beroep kunnen uitoefenen als computerspecialist, kleermaker of traditioneel batikken Tie & Die. Onze werkgroep werd gevraagd dit project te steunen. Gelukkig konden we hierop ingaan dankzij een donatie van elektrische naaimachines.  We hopen ook computers, laptops en printers, gsm’s te kunnen bezorgen en materialen voor de batiktechniek. Het betekent heel veel voor deze jonge mensen en zo helpen we mee aan een betere toekomst voor hen.

 

          

 

5  Dank zij hulp van de werkgroep kon in 2017 een kleermaker uit Latrikunda de aankoop van nieuwe naaimachines en de huur van een nieuw naaiatelier betalen. Stilaan hervindt deze man zijn cliénteel en kan hij de lening terugbetalen.

Privé initiatieven  kunnen ook. Dankzij  sponsoring vanuit Limburg en het Leuvense kunnen tien kinderen naar de basisschool. De werkgroep bezorgt de sponsors foto’s, rapportjes, tekening van hun kindje.

KoRoDa helpt jonge mensen in Sanyang vooruit zoals een kleermaker met de renovatie van zijn shop. Een jonge vrouw die als leerkracht verder kan studeren, een jongeman volgt studies voor bankier, nog een andere jongeman wil studies rechten volgen.

Voor het kerkje van Sanyang  schonk KoRoDa  muziekinstrumenten. Mede dankzij een donatie van LIS n.v.Houthalen krijgen in november alle binnenmuren een  nieuw verflaagje.

foto

 

6 Kaas – wijn en  bier avond  6 oktober 2018 te  Voorshoven

Wij nodigen iedereen van harte uit op onze kaas en wijnavond ten voordele van ons project in Gambia

Een heel gezellige avond  opgeluisterd door dans – en djembe groep  Alouna  en met mooie tombola prijzen. Iedereen wint!

Plaats: Ontmoetingshuis Tismansweg 4 3680 Voorshoven, Maaseik

Uur: Welkom vanaf 19uur

Prijs: 18,50 € voor een schotel met een keuze aan uitgelezen kaassoorten,  Afrikaanse en andere wijnsoorten en diverse soorten bieren . Er is voor wie niet houdt van kaas is er ook charcuterie .

Vermeld bij je inschrijving uw keuze van kaas  of vleeswaren.

Een eerste drankje bieden wij je gratis aan.

Inschrijven kan TOT 2 oktober 2018 via email of telefoon en via deze  website.

Laat ons weten met hoevelen je komt en rond welk tijdstip. Dan staat je tafel voor je  klaar.

u.roeder@gmail.com        gsm 0484248606   tel   089362835

huvan@telenet.be             tel.: 011252930

www.slbs-sanyang.com

Iedereen hartelijk welkom!

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>